Informació del Teatre Sant Vicenç

El Grup de Teatre Centre Sant Vicenç és una entitat sense ànim de lucre vinculada al barri de La Creu Alta de Sabadell i a la seva Parròquia.
El teatre és l’eix vertebrador de l’activitat de l’entitat, entenent-lo com a un element de formació, per fruir del lleure i de l’activitat relacional i, alhora, tenint en compte la qualitat de la programació teatral que es representa cada temporada.
Aquesta combinació d’objectiu social i bona qualitat teatral és el que ha fet assolir al Centre Sant Vicenç els majors èxits.

Programació teatral pròpia

El Grup de Teatre prepara una temporada teatral amb unes 6 o 7 obres anuals a càrrec del mateix elenc.

Lloguers del Teatre

La sala de teatre es lloga, tant a altres grups de teatre o entitats que hi vulguin representar algun espectacle com a companyies professionals que representen teatre per a escoles i instituts de Sabadell, com ara Eina d’Escola i Transeduca. Si esteu interessats en llogar la sala podeu contactar amb nosaltres per concretar-ho.

Sortides i altres activitats

El Centre prepara diverses sortides per anar al teatre a Barcelona o a Sabadell.
També es fan altres activitats, per tal de reforçar la cohesió com a grup i per passar una bona estona tots els que compartim l’afició pel teatre.

Entre aquestes activitats destaquen:

-Setmana de Sant Vicenç: per celebrar el patró de la parròquia (el 22 de gener) es fan diverses activitats durant la setmana i el dissabte més proper al 22, es celebra una missa, un sopar de germanor, un espectacle i un ball. Aquestes activitat es preparen conjuntament amb altres seccions parroquials, com ara l’Esplai i els Portants.

-Sortida de comiat dels Pastorets: Per acomiadar el cicle d’Els Pastorets, el primer diumenge de febrer, es fa una excursió amb una botifarrada al bosc de Togores o al santuari de la Salut.

-Sopar de comiat del Taller de Teatre: Per acomiadar el curs del Taller de Teatre, a mitjan de juny, es fa un sopar amb tots els alumnes, pares, nens, monitors, tècnics i tots els socis que ho desitgin.

Si voleu saber informació concreta de cada activitat, us podeu mantenir informats a través de l’apartat de notícies.

Fes-te'n soci

Per gaudir de tot el que t’ofereix el Teatre Sant Vicenç i realitzar qualsevol activitat, cal que en siguis soci. Com a soci podràs aconseguir descomptes per a les obres de programació pròpia i per a les sortides que s’organitzin. També rebràs la informació via correu electrònic de les activitats i programació prevista. Per fer-te socis, tan sols has d’omplir la butlleta adjunta i retornar-la escanejada per correu electrònic a correu@teatrecpsv.com.

Socis familiars i 16 anys o menors: 60€/anuals

Socis individuals majors de 16 anys: 35€/anuals

Quota d’ingrés única de 70€ pels socis individuals i 120€ pels socis familiarsTaller de Teatre

Una activitat cabdal és la formació. El Teatre Sant Vicenç disposa d’una escola de teatre per a nois i noies de 7 a 17 anys que ensenya teatre els dissabtes a la tarda de 7 a 9. Al final de curs es fa un espectacle obert a tot al públic. Aquest taller de teatre disposa d’uns 200 alumnes dividits en diversos grups i una quarantena de monitors que els ensenyen. Podeu obtenir més informació sobre inscripcions i activitats a l’apartat del Taller de Teatre del nostre web.APM

Amics i Pares Motivats (APM) és una secció que va començar amb un grup de pares i mares d’alumnes del Taller de Teatre que ha anat creixent i incorporant altres socis del Centre amb ganes de passar-ho bé i col·laborar amb l’entitat. Els APMs organitzen activitats (Ambaixador, la tradicional Nadala, recollides d’aliments,...), participen de les activitats programades (Setmana Sant Vicenç, Carnaval,...) i realitzen tasques de suport al Grup de Teatre (col·laboracions en seccions tècniques, en feines de manteniment, ...)

Seccions Tècniques

Per poder tirar endavant la programació teatral del Centre, a part dels actors, actrius i directors, l’entitat també disposa de les seccions tècniques totes amateurs.

Escenografia

Albert Borràs, Pere J. Carpintero, Antoni Martínez, Josep Millan, Valentí Moragas, Amadeu Roviras, Joan Tomàs i Josep Ubia

Llums

Òscar Gorina, Joan Olivella, Marc Mendoza, Carles Campoy, Jordi Salas i Marta Barrachina.

So

Francesc Asens, Marc Bosch, Anna Candelas, Albert Pau, Jordi Soldevila i Sergi Zamora

Maquillatge

Montse Azanuy, Magda Calbet, Carmina Camps, Montse Sanahuja i equip de col·laboradors del Centre

Utillatge

Montse Azanuy i Rosa Azanuy

Vestuari

Equip de cosidores del Centre

Sala

Montsant Franquesa, Antonio Mendoza, Joan Olivella i Isidre Palau

Història del Teatre Sant Vicenç

El Centre P. Sant Vicenç de Sabadell es va constituir com a tal amb aquest nom l’any 1944, però des dels anys vint trobem l’existència de grups de teatre a relacionats amb la Parròquia del barri de La Creu Alta.

Des de l'any 1922

L’Associació de Lluïsos de Sant Vicenç de Sabadell va ser constituïda oficialment l’11 de setembre de 1922, impulsada per Mn. Jaume Farré, que aleshores era el vicari de la Parròquia amb la voluntat d’agrupar la joventut del barri. Així, es va constituir l’embrió del que seria el Centre Sant Vicenç. Durant els anys 30 va créixer i es va consolidar l’entitat i l’any 1935 tenia 150 socis i diverses seccions a part del teatre, com ara un equip de futbol i una secció d’excursionisme. La guerra civil va suposar la fi de l’entitat.

La constitució del Centre Parroquial

Després de la guerra, les activitats teatrals no es van reiniciar fins a la temporada 1942/43, any que fou nomenat Mn. Josep de Plandolit com a nou rector de la parròquia, i quan van tornar molts dels joves (antics membres dels Lluïsos) que estaven encara mobilitzats a l’exèrcit. Es va acabar d’adequar un nou local per fer-hi representacions i així els primers pastorets del barri de La Creu Alta de Sabadell després de la guerra es van poder estrenar el nadal del 1942. La versió de Pastorets que es va preparar fou l’Estel de Natzaret, ja que el nou rector, era mataroní, i en aquella ciutat estava molt arrelada la representació d’aquesta versió dels Pastorets.
A partir de 1944, es va constituir el grup com a Centre Parroquial de Sant Vicenç de Jonqueres.
Al llarg dels quaranta, l’activitat fou escassa, probablement degut a la duresa de les condicions i a la penúria econòmica i no serà fins realment el Nadal de 1947/48 amb la incorporació d’un nou grup de joves que es va establir una programació amb certa continuïtat.

La constrcció de l'actual teatre

La dècada dels cinquantes vindrà marcada per un nou trasllat, aquesta vegada sembla que definitiu. L’antiga sala, que no era de l’entitat, i sobretot l’escenari, havien quedat petits per les actuacions de l’entitat. D’aquesta manera, amb l’empenta de Mn. Josep i de la majoria de membres del Centre es va poder construir l’actual seu de l’entitat. I així l’1 de gener de 1955 es va estrenar Els pastorets en el nou teatre. Des d’aleshores i fins a la temporada 1965/66, és a dir, durant gairebé 10 anys, es van fer representacions de teatre cada setmana al llarg de les diverses temporades. Tres directors, Modest Arnau, Daniel Balañà i Frederic Oller, van anar alternant en la tasca directiva.
D’aquells anys destaquen muntatges que van tenir força èxit i ressó, com Jesús de Natzaret, la passió d’Àngel Guimerà o el Carrousel de Fantasia, un estil de revista que alternava escenes còmiques i musicals, fins i tot es va arribar a representar alguna sarsuela com Luisa Fernanda i Cançó d’Amor i de Guerra. Durant aquests anys van anar alternant per Nadal les representacions d’Els pastorets en les versions d’En Josep Maria Folch i Torres i de l’Estel de Natzaret.

El tancament provisional

A partir de la temporada 1964-65 es va iniciar una davallada de l’activitat encara que es van continuar fent les representacions de L’Estel de Natzaret, es van anar espaiant les dates de les representacions i s’abandonaren les actuacions setmanals. I així el 1966 es va tancar el Centre, per la manca d’entuasiasme entre els actors i directors i per una davallada de públic.

La represa

No serà fins al nadal de 1970-71 que es va tornar a obrir el Centre. L’artífex fou Antoni Garcia que va preparar uns Pastorets amb un grup de jovent, molts d’ells fills dels antics actors del Centre. A partir d’aleshores es va reiniciar l’activitat teatral i poc a poc amb un nou jovent i amb la lenta incorporació d’antics membres es va anar consolidant novament al llarg de la dècada dels anys setanta. A més de la vessant teatral, es van iniciar altres seccions dins del Centre com ping-pong, esplai, excursionisme, activitats per al jovent, un butlletí (El Tallaret) i diversos grups de música. Per tal de recollir tota aquesta activitat el 1974 es va ampliar el Centre amb la construcció de diverses sales polivalents.
Els anys setanta i vuitanta es caracteritzaran per una combinació entre teatre i una intensa activitat social. Per altra banda es va recuperar la tradició del teatre musical amb els Carrousel de Fantasia i durant aquests anys el teatre del Centre es va mig especialitzar en aquest tipus de teatre, alguns exemples són: Musical-74, El Retaule del Flautista, Dispara Flanaghan, El Tevye el jueu, El Duc Meu Meu i Oliver, el noi de l’orfenat.

La creació del Taller de Teatre

A finals dels anys vuitanta es va crear el Taller de Teatre per a infants. A partir de la secció infantil, es va voler consolidar un grup que mantingués els nens i nenes del Centre actius. Així es va crear el Taller, que primer amb monitors que eren els mateixos actors i fet d’una manera espontània es va anar consolidant, fins l’any 2000, quan va celebrar el seu 10è aniversari amb la representació de l’obra Retalls.

L’actualitat

L’any 2005 es va commemorar el Cinquantenari de la construcció de l’actual seu del grup. A part de diversos actes de tot tipus, es va preparar el recull: Les Nostres Cançons, que consistia en un espectacle format per un seguit de números musicals de les obres representades durant aquests 50 anys de teatre. Tot l’espectacle va ser coordinat per Toni Ten. Actualment, el Centre Sant Vicenç és una de les entitats culturals i socials més dinàmiques de Sabadell amb més d’un miler de socis. Però, a més de la vessant de formació humana i social, és també un planter d’actors i actrius del nostre país, com ara Mariona Ribas, Marc Balaguer i Xavi Duch entre d’altres.img

Galeria d'imatges
Imatges de les nostres obres. Si vols gaudir recordant algunes de les nostres obres, t'ho posem fàcil.
Clica l'enllaç i diverteix-te

img
img

Ideari del Centre Parroquial Sant Vicenç

Clica l'enllaç

img
img

Estatuts del Centre Parroquial Sant Vicenç

Clica l'enllaç

img
img

©2013. Teatre Sant Vicenç. Montllor i Pujal 103. 08208 Sabadell. 93 717 94 01


Disseny i creació Tallerdemk.com .